Kesme İşareti Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Posted on
  • 21 Kasım 2011 Pazartesi
  • by
  • çalışma kitabı cevapları
  • in
  • Etiketler:

  • Kesme İşareti Nedir? Nerelerde Kullanılır?

    Konumuz İçinde Kesme İşareti Nedir? – Kesme İşareti Nerelerde Kullanılır ve Kesme İşareti Hakkında Bilgileri vikipedia ve çeşitli güvenilir Kaynaklardan Yaptığımız Derleme İle Bulacaksınız.

    Özel adlardan sonra gelen iyelik ve hâl ekleri kesme işareti ile ayrılır: Atatürk’e, Türkiye’m, Marmara’yı, Almanya’da, Van Gölü’nü, Atatürk Barajı’ndan, Safahat’ta. Ancak; Kurum ve kuruluş adlarından sonra kesme işareti kullanılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Edebiyat Fakültesi Dekanlığına, İç İşleri Bakanlığının.

    · Yabancı özel adlarından sonra getirilen çokluk ve yapım ekleri kesme işareti ile ayrılır: Pire’li, Honolulu’lu, Nice’ler. · İçinde gırtlak ünsüzü (ayın ve hemze) bulunan Arapça sözcükler kesmeyle gösterilir: cüz’î, hal’etmek, iş’ar, iz’an, kıt’a, kur’a, Kur’an, mel’un, meş’ale, sun’î, vak’a. Ancak; Artık Türkçenin ses düzenine uymuş, sık kullanılan ayınlı veya hemzeli bazı sözcüklerin kesmeli yazımı bırakılmıştır: defa, defetmek, heyet, menetmek, mesele, neşe, sanat. Ayın ve hemze sözcük sonunda ise tamamen erişmiş oldukları için kesme ile gösterilmez: cüz, def, hal, kat, men. Ancak; Bu sözcükler iyelik ekleri aldıkları zaman araya kesme işareti konur: cüz’ü, hal’i, kat’i, men’i, nev’i.

    0 yorum:

    Yorum Gönder

     
    Copyright (c) 2010 aygunhoca
    Sponsored by : Fastoyun